Yeni Kitle Fonlaması Tebliği ile hem yatırımcılar hem girişimciler avantaj sağlayacak

Kurucu üyemiz ve Solak & Partners Avukatlık Bürosu Ortağı Elçin Karatay moderatörlüğünde düzenlediğimiz “Yeni Kitle Fonlaması Tebliği neler getiriyor?” konulu panelimizde Efonla CEO’su Melek Demiray ve Fongogo CEO’su Ali Çebi ile yeni tebliğin sunduğu fırsatları masaya yatırdık.
Girişimci ve yatırımcıyı bir platformda buluşturan kitle fonlaması, yatırımcıların SPK tarafından yetkilendirilmiş platformlar üzerinden tercih ettikleri girişimlere miktarı düşük tutarak yatırım yapabilmelerini sağlıyor. Böylece hem birçok kişi için girişim yatırımının önü açılıyor hem de yeni girişimler için yatırım kaynağına ulaşmak kolaylaşıyor. 27 Ekim 2021’de SPK tarafından yayınlanan yeni ‘Kitle Fonlaması Tebliği’ ile önceden sadece paya dayalı olarak düzenlenen kitle fonlaması, artık borçlanmaya dayalı olarak da yapılabilecek.
Uygulamaların dünya standartlarına çıkmasının önü açıldı
Efonla CEO’su Melek Demiray, limited şirketlerin başvurularının önünün açılmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Demiray, şu yorumlarda bulundu: “Yeni tebliği heyecanla karşılıyoruz. Dünyadaki kitle fonlaması pazarına baktığımızda, yüzde 85–90 oranında borçlanmaya dayalı kitle fonlaması olduğunu görüyoruz. Uygulamaların daha hızlı olması, nakit akışının daha iyi sağlanması ve regülasyon açısından da rahatlık sağladığı için dünyada daha yaygın kullanılıyor. Ülkemizde şirketlerin borçlanmaya dayalı kitle fonlamasına da rağbet edeceğini öngörüyoruz. Türkiye’deki mevzuatı Avrupa örnekleriyle karşılaştırdığımızda kapsamlı bir mevzuat olduğunu söyleyebiliriz.”
Yatırımcı ve girişimciler için riskler azalacak
Fongogo CEO’su Ali Çebi ise, “Kitle fonlama platformlarında yapılan fonlamalar dünya çapında 120 milyar doları aştı ve bunun 100 milyar doları borçlanmaya dayalı kitle fonlaması olarak yapılıyor. Bu bakımdan bizim de artık bir borçlanmaya dayalı kitle fonlama mevzuatımızın olması ve kitle fonlamada kabul edilen limitlerin artırılması iyi bir gelişme oldu. Ancak burada beklediğimiz bu limitin bir tek projede kullanması yerine birçok projeye dağıtarak yatırımcının riskini azaltması yönünde. Her ne kadar girişim yatırımları yüksek getirili yatırımlar olabilse de riskleri yüksek yatırımlar. Yatırımcıların toplam yatırım bütçelerini düşünmeleri önem arz ediyor. Gelirin ne kadarının kitle fonlaması üzerine ayrılması gerektiği konusunda ise SPK’nın belirlediği yüzde 10’luk orana biz de katılıyoruz.” yorumunda bulundu.
FINTR olarak, ekosistemden değerli katılımcılar ile düzenlediğimiz her webinar sonrası konuşulanların özetini sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. “Yeni kitle fonlaması tebliği neler getiriyor?” konulu panelimizi merak edenler buradan izleyebilirler.